19. april 2021

Fasadeplater av fibersement er nytt i den Islandske arkitekturen

Interessen for fibersement som materialvalg har økt betraktelig på Island. Her viser vi et stort boligprosjekt i en ny bydel utenfor Reykavik.

 

Blant alle byggeprosjektene er Sunnusmári 24-28, som består av to store boligbygg over seks etasjer med 57 leiligheter. Begge bygningene er kledd med fasadeplatene Cembrit Patina Original og Cembrit Transparent i naturinspirerte farger som gir bygningene et finjustert og dempet uttrykk, som skiller seg fra den tradisjonelle islandske arkitekturen. Tidlig i prosjektet hadde ambisjonen vært å skape et moderne hjem med et nytt og annerledes uttrykk:

- Som en del av designet for Sunnusmári 24-28 ønsket vi å bruke noen materialer som kunne gi en inspirerende kontrast til dagens arkitektur på Island. I mange år har det vært vanlig å bruke aluminiumsplater på fasader, noe som sees igjen i mange bygninger her. Vi ønsket å bryte dette mønsteret og valgte derfor Cembrits fasadeplater, sier Arnar Thor Jónsson ved Arkís Arkitektar, som har designet den nye blokken.

Han sier at fibersementmaterialer har begynt å bli vanligere på Island de siste årene:

- På vårt arkitektkontor fikk vi øynene opp for Cembrits fibersementprodukter etter et prosjekt i Norge. Her oppdaget vi de mange fordelene med fibersementprodukter innen både funksjonalitet og estetikk. Først og fremst hadde vi muligheten til å tilpasse Cembrit-platene i størrelse og farge slik at vi kunne oppnå akkurat det utseendet vi ønsket. I tillegg har fasadeplatene vist seg å være godt egnet for montering på mange bygninger på Island, forklarer Arnar Thor Jónsson.

- Våre fasadeprodukter blir stadig mer etterspurt, og da spesielt skreddersydde løsninger som gir det resultatet arkitekten ønsker, og som samtidig gjør det enklere for entreprenøren på byggeplass når alt er formatkappet og tydelig merket. I tillegg gir det en miljøgevinst i forhold til at man slipper håndtering og transport av avfall. Grunnen til at fibersement stadig blir mer attraktivt på Island har nok også mye med fibersementens robuste egenskaper å gjøre, produktene egner seg svært godt i tøft klima med mye kulde, vind og fuktighet, sier markedsansvarlig hos Cembrit, Yvonne Myhre

Fakta om Sunnusmári 24-28:

57 leiligheter fordelt på 6 etasjer og parkering med ladestolper. På fasadene er det montert Cembrit Patina Original i fargene P 545 og P 313 og Cembrit Transparent i T 171 og T 111, som også er levert på de tidligere trinnene Sunnusmári 16-18 og 19-21.

- Byggeår: 2019

- Areal: 7 720 m2

- Arkitekt: Arkís Arkitektar og Tark Arkitektar