19. april 2021

”Fargen skaper helhet og variasjon”

Energieffektivt bygg som også er demonterbar

Førskolen Ryssviken i Nacka er et ekstremt energibesparende bygg som også er demonterbar. Fasaden til lavenergibygget er dekket med fibersementplater fra Cembrit i tre forskjellige grønne farger. 

Nacka kommune kunngjorde en kontraktskonkurranse for bygging av en førskole som kunne demonteres og flyttes om nødvendig. Vinneren av konkurransen var Arkitektbyrået Witte, som bygde en modulær førskole som kan demonteres, tas ned og settes opp på et annet sted. Nå ser det imidlertid ut som om førskolebygningen blir permanent, og da er det ingenting i utseendet røper at det var ment som et midlertidig bygg.

At Cembrits fibersementplater var tilgjengelige som forborede og dermed så demontere, bidro til valget av fasademateriale. For arkitekten Ludvig Witte, som tegnet Ryssviken, var de tre grønne nyansene også et hovedkrav.

- Ved hjelp av fargen skapes en helhet på avstand og variasjon på nært hold, samtidig som bygningen er knyttet til den omkringliggende naturen. Bygninger har en signalverdi og det er viktig for barna at en førskolebygning har en klar identitet og får lov til å finne sted, understreker Ludvig Witte.

I følge en undersøkelse utført av Cembrit blant svenske arkitekter, er trenden at fargene på bygningene nå sterke, mens grå, hvitt og svart synker i popularitet.

- Grønt er en farge som har en beroligende, avslappende effekt som passer godt i skole- og førskolemiljøer som er fulle av energi. Det er også studier som viser at fargen grønn kan forbedre læringsevnen. De siste årene har grønt hovedsakelig blitt brukt for å signalisere miljøvennlighet - nå begynner det å fungere som sin egen farge igjen, sier Richard Prime som er en fargetrendanalytiker i Oversight.