Prosjektinformajson - Kontor

Siemens Hovedkontor, Finspång i Sverige

Fasadeplatene er montert med skult innfesting og overlapp.

Bygget er utformet i henhold til miljømålet LEED Gold.

Fakta

Land: Sweden
År: 2012
Arkitekt: Strategisk Arkitektur
Entreprenør: PEAB
Eier: Siemens Industrial Turbomachinery AB

Rapport

Hvit til grå på Siemens hovedkvarter

Fasadekledningen av fibersementplater er montert med skjult innfesting og overlapp i forskjellige gråtoner.

Fasadeplatene er valgt fra de to designseriene COLORFUL og AUTHENTIC.

Dalen i Finspång - fremtidens bærekraftige kontor

Siemens sitt nye hovedkontor "Dalen" i Finspång er bygget med fokus på bærekraft og fleksibilitet, som vises i:

• en miljøsertifisert bygning - gullnivå innenfor den internasjonale LEED-standarden

• dynamiske arbeidsmiljøer - alt fra "kreative rom" til rom for individuelt arbeid

• moderne IT-løsninger - trådløse nettverk, virtuelle møterom osv.

- Dalen er fremtidens kontor - et symbol på både selskapets suksess og Finspångs suksess som industriby, sier SIT ABs administrerende direktør Hans Holmström.

Bygget, som består av to bygninger forbundet med en åpen og luftig trapp, er totalt fire etasjer høy og har plass til en arbeidsplass for omtrent 1000 personer på det meste.

Fasadedesign

Kontorbygget er preget av to langstrakte bygninger som møtes i en lenke i krysset mellom bygningene der inngangspartiet og hovedtrappen ligger i en aktiv forbindelse.

- Valget av fasademateriale ble diskutert lenge før det endelig ble bestemt at huset skulle være kledd med fibersementplater, sier Julie Sponar, Strategic Architecture.

- Det er levert tre farger fra to av de to sortimentene AUTHENTIC og COLURFUL. Platene er formatkappet og montert med overlapp og skult innfesting, sier Yvonne Myhre, markedsansvarlig i Cembrit.

- Platene i farger som danner en skalering fra hvit til mørk grå motvirker monotoni og ved hjelp av det pikseloppløste mønsteret klarte vi å flytte fokus fra bygningens lengde. Gjennom de forskjellige fargene klarte vi å skape et moderne og høyteknologisk design som holdt seg innenfor de økonomiske rammene. Platene fikk til og med de mørkegrå vinduene til å smelte inn og skape det rette moderne og høyteknologiske utseendet. Huset ble toppet med et grønt tak for å markere miljøforpliktelsen og skape en hyggelig utsikt for de tilstøtende boligbygningene, avslutter Julie Sponar.

Grønt tak og ladestolper for elbil

Målet var å lage et bygg med fokus ikke bare på funksjonalitet, kostnadseffektivitet, kvalitet og fleksibilitet, men også bærekraft. Det merkes allerede på parkeringsplassen utenfor, der det i tillegg til sykkelparkering også er to ladestolper for elbiler og egne plasser for miljøbiler.

Andre aspekter er ikke like tydelige, men er minst like viktige - for eksempel det at kontoret har et grønt tak med planter som både isolerer bygget og renser luften utenfor, i tillegg til at huset varmes opp med sin egen geotermisk oppvarmingssystem.

En annen detalj er at alle pultene er plassert i ytterkantene mot vinduene for å utnytte det naturlige dagslyset maksimalt. Alle disse aspektene er viktige for at kontoret skal kunne oppnå målet om å være miljøsertifisert i henhold til LEED (Leadership in Energy & Environmental Design).

- Når vi bretter opp ermene for å oppfylle de tøffe målene i årene som kommer, finner jeg stor sikkerhet og tilfredshet over kunnskapen om at vi gjør det på Sveriges mest moderne kontor og med den nyeste teknologien til vår hjelp, sier administrerende direktør Hans Holmström i en intern melding.

LEED GULL

Ifølge Sweden Green Council er bygget et av 12 kontorbygg som er sertifiserte (2021 mai)

Sertifiseringsdato: 2012-09-14

 

Eiendomseier: Siemens Industrial Turbomachinery AB