Prosjektinformajson - Boligkompleks

Arken Växjö i Sverige

Borettslag i Sverige med fibersementfasader i to forskjellige farger og modulformat kombinert med stående trepanel.

Fakta

Land: Sweden
År: 2019
Arkitekt: Sajt Arkitektstudio AB
Entreprenør: Värends Entreprenad AB
Eier: Växjöbostäder AB
Fotograf Anders Bergön / Sajt Arkitektstudio

Rapport

Nominert flermannsbolig med fibersement og tre

Arken ble norminsert til Årets besta nyproduksjon 2020 av Sveriges Allmännytta. Bygget har rammer av svenskt KL-tre og prosjektet inneholder flere innovative løsninger som for eksempel fukt, akustikk og brann. Under byggingen ble metoden ByggaF benyttet for å sikre en fuktsikker byggeprosess. Et solcelleanlegg er plassert på taket. KällaTrästad som jobber for kunnskapsutveksling for et klimatsmart og rasjonell samfunnsutbygging.

Dette mente juryen:

Et boligprosjekt i veldig fin skala i en fin beliggenhet i byen. Høy kvalitet i boligmiljø og leiligheter for hele livet med fine store planløsninger og vinduer i tre retninger som gir et flott lysinnslipp. Høyt innovasjonsnivå. Ny måte å bygge med en tung ramme av krysslimt tre . Kilde: Sveriges Allmännytta

Vinnende konkurranseforslag

Hele området bygger på Sajts konkurranseforslag

Detaljplanen sier at alle nybygg skal være laget av tre, helt i samsvar med Växjö kommunes trehusstrategi. i 2013 vedtok kommunen strategien om å bli en moderne by med mål om å bli fossilfri.

Bygget ligger vakkert til like ved Trummens strand, der finner du boligkvartalet Arken. 

Kvartalet består av 3 stykk nybyggde flerbolighus. Fasadene mot Teleborgsvägen og Trummen er kledd i tre med ulike dimensjoner mens de øvrige delene er kledd med fasadeplater av fibersement.

Prosjektet er skapt i henhold til kategorien Miljøbolig Sølv.

Holdbart bygg med minimalt med avfall

De formatkappede platene er montert med skruer. Modulbredden er 1200 mm og det er 4 ulike høyder på platene. Modulbredde 1200 gir minimalt med avfall og er raske og enkle å montere.