Prosjektinformajson - Skoler og utdanning

Bredbynskolen - Örnsköldsvik i Sverige

Fibersementplater i forskjellige røde nyanser flørter med den opprinnelige mursteinen. Formen gjentas i både mønster og design. Anundsjöskolan fd. Bredbynskolan i Örnsköldsvik har fått en etterlengtet renovering og utvidelse.

Fakta

Land: Sweden
År: 2019
Arkitekt: Tecnicon Byggkonsult AB / Lönnqvist & Vanamo Architects AB
Underentreprenør / montør: PEAB AB
Fotograf Bara Bild

Rapport

Den gamle skolen, Bredbynskolan i Sverige, ble bygget tidlig på 1960-tallet. Allerede på 1990-tallet ble det snakket om at skolen var utslitt og måtte renoveres. Det tok sin tid, men endelig det var nok verdt å vente på. Det ble fattet vedtak om renovering av eldre deler og utvidelse med bl.a. flere klasserom, fellesarealer og bibliotek.

Første spadetak ble tatt i september 2017, og i august 2019 er skolen nesten helt ferdig. Akkurat i tide til innsettelsen ble skolens nye navn kåret: Anundsjöskolan. Bak det nye designet står Lönnqvist & Vanamo arkitekter. Pilvi Vanamo, ansvarlig arkitekt forteller:

"Vi ble inspirert av røde 1960-tallet tegl og ønsket å skape en forbindelse til den gjennom pikselering, fargeskalaen og det subtile mønsteret i den nye Cembrit-fasaden. Med to røde fargetoner og forskjellige overflate-strukturer og egenskaper i Cembrit-platene blir fasaden mer levende gjennom lysets skifte gjennom dagen, og året. I møte med den eksisterende mursteinfasaden valgte vi et grått trepanel for å forsterke kontrasten."

Den lysere fasadeplaten heter Cembrit Patina Original og er her levert i farge P343, mens den noe mørkere røde platen er Cembrit Solid i farge S353. De er begge gjennomfarget, og mens Cembrit Patina Original er svakt slipt med en hydroforbert overflate som gir et rustikt og naturlig uttrykk, så har Cembrit Solid en akrylmalt overflate. Sammen skaper dette et nytt og spennende spill i den røde fasaden.

Fibersement er et holdbart og robyst materiale som krever svært lite vedlikehold. Cembrits brede produktsortiment har plater for ulike uttrykk.