Prosjektinformajson - Skoler og utdanning

Barnehagen Backen i Sundbyberg, Sverige

Et utgangspunkt for designet var byens ønske om at bygget skulle bygges ved hjelp av modulbygningsteknologi. En leken førskole med Cembrit-fasade av fibersement i grønne nyanser

Fakta

Land: Sweden
År: 2020
Arkitekt: Visbyark
Underentreprenør / montør: Flexator
Entreprenør: Flexator
Eier: Sundbyberg Kommun
Fotograf Emma Jönsson Dysell

Rapport

Barnehagen ble bygget i Flexators fabrikk i Anneberg i Sverige og transportert i ulike byggedeler til den grønne tomten i Sundbyberg hvor den deretter ble montert.

Den nye barnehagen er miljøsertifisert. Gjennom hele byggeprosessen har Flexator hatt et stort fokus på å minimere byggets karbonavtrykk. Dette betyr at bærekraft ses fra begynnelsen og gjennom hele byggets livssyklus. Fra valg av materialer og produksjonsprosess, til å sikre at det er mulig å resirkulere den dagen den har tjent sitt formål.  

Backen barnehage er også bygget for å være lett å tilpasse og redesignet for å kunne fylle nye funksjoner, dersom det skulle være slik at kommunens behov endres på et tidspunkt i fremtiden. Les med på Flexator.

Her kan du se video av åpningen til den lekne barnehagen

Backen barnehage ble åpnet i september 2020 som en del av en større investering i området i Rissne i Sundbyberg. Arkitektfirma: VISBYARK. Ambisjonene er høye når det gjelder miljø og bærekraft. På taket bidrar solceller til energiforsyningen, og det finnes også en rekke planter. 

Et utgangspunkt for designet var byens ønske om at bygget skulle bygges ved hjelp av modulær bygningsteknologi (modulbygg). Det rektangulære volumet er brutt opp med varierende takfall og en balkong mot sør som også fungerer som baldakin over innganger. Med en leken fasade av fibersementplater (Cembrit Solid) i grønne nyanser, er bygget innlemmet i det grønne i skråningen. Les mer på Visbyarks hjemmeside.