ETERNITGRUNDEN I AALBORG, ET ”ARKITEKTONISK EKSPERIMENT”

Eternitgrunden i Aalborg har i de senere år gjennomgått og er stadig i ferd med at gjennomgå en markant transformasjon fra gammelt industriområde til et av byens mest hippe områder. Arkitekttegnede kontorbygninger, toppmoderne leiligheter og ungdomsboliger, store dagligvarebutikker, fitnessenter og mer skyter frem på grunnen, som av de lokale ofte refereres til som ”Eternitten”.

Siloene skal bevares

Fra politisk hold er det blitt bestemt at flere av Eternittens gamle bygninger og karakteristiske siloer skal bevares som et minne om fortidens industri på området og den idéen har en av byggherrene på grunnen tatt tak i  og bygget videre på. Det almenne boligselskap Plus Bolig med Søren Enggaard A/S som byggherre oppførte deres nye administrasjonskontor på Eternitten i 2015, og den er – lik som de nærliggende siloene – fullstendig rund og bygget i rustikke materialer som betong, stål og glass. KPF Arkitekter står bak arkitekturen på den nye bygningen.

Det var ikke uten problemer å skape en sirkelformet bygning av bakveggelementer i betong. Elementene kunne ganske enkelt ikke lages så runde som byggherren ønsket. Bygningens fire etasjer ligger som tønnebånd over hverandre, og hver ring består av 24 betongelementer. For å skape en mer dynamisk fasade valgte KPF Arkitekter å lage forskjellige dybder på vindushullene samt å bruke fasadeplater i flere forskjellige nyanser. Det gjør at den nye, runde bygningen ikke er for ”tung” i uttrykket ved siden av den høye, slanke siloen, som forøvig ikke egner seg til kontor- eller boligformål og kun blir brukt til depot- og teknisk rom.

Plus Boligs nye firmabygg er kledd med 1000 m2 Cembrit Patina-plater, som med sine karakteristiske overflater bidrar til det rustikke fasadeudtrykket. KPF Arkitekter og Cembrit samarbeidet dessuten sammen om å skape den optimale monteringsløsningen av fasadeplatene på betongelementene.